Nabehandelen met als doel weinig mastitis

Uierontstekingen kunnen worden veroorzaakt door verschillende bacteriën. De belangrijkste zijn Escherichia coli (E-coli), Staphylococcus aureus (samen 50% van de gevallen), Streptococcus Uberis en Streptococcus agalactiae. Mastitis heeft een ongunstige uitwerking op zowel de melkproductie als de kwaliteit van melk, medicijn kosten en het vroegtijdig afvoeren van vee. De kosten per mastitis geval kunnen oplopen van ongeveer 200 tot 300 Euro. Reden genoeg dus om koeien maximaal te beschermen tegen deze ziekteverwekkers.

De belangrijkste methoden om mastitis te voorkomen en te bestrijden zijn

  • Zorgen voor een goede en gezonde huisvesting van de dieren
  • Het gebruik van een goed onderhouden melkmachine
  • Het hanteren van een goede melktechniek
  • Zorgdragen voor een goede hygiënische droogzet techniek
  • Goede uierhygiëne maatregelen te beginnen met het reinigen van de uier vóór het melken

Dip, Spray of Schuim – gebruik een product dat is geschikt voor de juiste toepassing.

In dagelijkse uierverzorging worden over het algemeen 3 technieken toegepast, namelijk; dippen, sprayen en/of schuimen.

De richtlijnen voor het gebruik van een dip product gelden over het algemeen ook voor de toepassing van spray en schuim producten. Echter, een product dat wordt vermarkt als zijnde geschikt voor zowel dippen, sprayen en schuimen in één product zal nooit even effectief zijn in het gebruik.

Een dip product zal problemen geven wanneer het wordt toegepast in een spraysysteem omdat dip producten over het algemeen een hogere viscositeit hebben en hierdoor de nozzles in een sprayinstallatie zal blokkeren. Dit houdt in dat als men een dip product met hogere viscositeit wil gebruiken voor een spray toepassing het product verdund moet worden en dat zal de effectiviteit van de actieve component welke aanwezig is in het product drastisch zal verminderen.

Hetzelfde geldt voor het schuimen van een product dat eigenlijk is ontworpen als product voor het dippen van de spenen. Voor een schuimtoepassing moet een geconcentreerd product gebruikt worden om een optimale desinfectie te waarborgen. Indien een product dat eigenlijk bedoeld is voor het dippen van de spenen wordt gebruikt als een schuim, dan wordt het product verdund met lucht en zal de effectiviteit van de actieve component met 50% verminderen.

Bij het formuleren en ontwikkelen van uierverzorgingsproducten wordt ervoor gezorgd dat er een juiste verhouding is tussen de actieve componenten zoals bijvoorbeeld jodium, melkzuur of chloordioxide die ervoor zorgen dat de producten geschikt zijn voor de toepassing waarvoor ze worden aanbevolen, of dit nu is voor dippen, sprayen of schuimen.

Er is een breed scala van uierdesinfectie producten op de markt. Bij het maken van een keuze voor een product is het dan ook belangrijk te kijken naar het feit of een product klaar is voor gebruik of dat het een concentraat is dat verdund moet worden, de pH van het product, het gehalte aan huidverzorgende bestanddelen en de samenstelling van deze bestanddelen.

Ongeacht waar men op een melkveebedrijf spenen dipt of sprayt, essentieel is dat er een goede dekking is over de gehele speen. Om tot een optimale uierconditie te komen is het van primair belang te begrijpen wat de gecombineerde rol is van het te gebruiken product, hoe het product toegepast moet worden en welke werking het product geeft om de uierconditie te verbeteren en ziekten tegen te gaan.

WEET U NIET ZEKER WAT DE JUISTE TOEPASSING IS VOOR U?
WEEG DE VOOR- EN NADELEN TEGEN ELKAAR AF!

Voor- en nadelen van het gebruik van dip producten

Zoals eerder aangegeven is het verbruik van dip producten aanzienlijk lager dan het verbruik van spray producten, welk een financieel voordeel biedt per koe per jaar. Een ander groot voordeel is dat de dip toepassing een volledige dekking van de spenen garandeert. Een dip product heeft over het algemeen een hogere viscositeit en bevat over het algemeen verdikkingsmiddelen waardoor verlies van product wordt vermeden.

Barrière producten

Barrière producten met een hoge concentratie huidverzorgende componenten en een krachtige actieve stof geven een maximale bescherming tegen klinische en subklinische mastitis. Barrière producten vormen een efficiënte, actieve en beschermende laag op de tepel en zorgen ervoor dat de huid zijn vochtgehalte behoud en de huid blijft ademen zodat de speenhuid glad en soepel blijft. Sommige barrière producten bevatten exfoliërende ingrediënten, dit zijn ingrediënten die het natuurlijk herstel van de huid bevorderen en versnellen. Hierdoor zal sneller nieuwe huid worden gecreëerd.

Voor- en nadelen van het gebruik van spray producten

Voor een spray toepassing is een product vereist wat meer vloeibaar is en een lagere viscositeit heeft zodat het de sprayinstallatie en sproei-nozzles niet blokkeert. Een spray toepassing kan net zo effectief zijn als een dip toepassing, mits deze toepassing correct wordt uitgevoerd. Vaak zien we met spray toepassingen dat de dekking op de spenen iets minder is bij handmatige toepassingen. Bij automatische toepassingen in een robot is er een betere, gelijkmatige dekking. Over het algemeen heeft dit meer te maken met het feit dat dip producten een hogere viscositeit hebben en beter aan de spenen blijven plakken en spray producten dunner zijn en dus eerder van de spenen aflopen. De kosten voor spray toepassingen liggen hoger door een hogere consumptie en verlies van product tijdens de toepassing.

Voor- en nadelen van het gebruik van schuim producten

Een schuimtoepassing kost in de praktijk minder tijd in voorbereiding en is minder arbeidsintensief. Om voorbereidingstijden te vergelijken hebben tests aangetoond dat indien de spenen gereinigd worden met klassieke uierdoeken deze toepassing 21.4 seconden per koe in beslag neemt en dan is de tijd voor het opdrogen van de spenen nog niet meegerekend. Met het toepassen van schuim is aangetoond dat dit maar 15.8 seconden duurt. Het voordeel van schuim is dat de speen niet erg nat wordt en dus nauwelijks tijd nodig heeft om te drogen. Andere grote voordelen van een schuim toepassing in de voorbehandeling is de uitmuntende reinigingseffecten van een geconcentreerd schuimproduct, het lage verbruik en bijna geen productverlies. Het is echter belangrijk om een schuim product te gebruiken dat echt is ontworpen voor die specifieke toepassing. 

Ervaringen met andere producten

Nabehandelingen Uiergezondheid

Coba 47 van de familie Jansen uit het Drentse Noord-Sleen is na het doorlopen van verschillende voorselecties op 1 oktober 2011 uitgeroepen tot algemeen kampioen van de Melkvee Magazine koeverkiezing.… Lees meer Meer ervaringen

Gebruikerstips

Nabehandelen met als doel weinig mastitis

Uierontstekingen kunnen worden veroorzaakt door verschillende bacteriën. De belangrijkste zijn Escherichia coli (E-coli), Staphylococcus aureus (samen 50% van de gevallen), Streptococcus Uberis en Streptococcus… Lees meer Meer gebruikstips